UNFAMILIAR DIALOGUES-UNEKSUNNAN NÄYTTÄMÖ

Tällä hetkellä työstän työryhmän kanssa esitystä, jossa sovelletaan psykoanalyyttista ryhmäteoriaa esitystaiteeseen.

Unfamiliar Dialogues on esitystapahtuma, joka kutsuu osallistujaa yhteiseen uneksunnan tilaan. Esitys on osa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Ruumis ja toinen -tutkimushanketta (2018-2021). Ja sitä tukee Koneen säätiö.

Työryhmä: Ursula Hallas (TeM) Teemu Päivinen (TeM), Miro Mantere (muusikko)

Seuraavat esitykset 6.3.2020 & 7.3.2020 klo 19:00.

Esityksen kesto n. 80min

Paikka: Universum, Perämiehenkatu 13, 00150 HelsinkiKuva Eero Yrjölä
Kuva Eero Yrjölä

ARS MORIENDI - Kuolema festivaali 15.-17.11.19, Helsinki

Kuolema uneksunnan näyttämöllä

Lapinlahden Lähde, Venetsia-talo 17.11.2019 klo 15

Kuolema uneksunnan näyttämöllä on esityksellinen tapahtuma, jossa yhdessä osallistujien kanssa asettaudutaan kuoleman äärelle. Esitystapahtuman pyrkimyksenä on luoda vapaa tila, jossa osallistujien jakamat ajatukset, kokemukset, aistimukset ja tuntemukset synnyttävät mielen sisäisen näyttämön.

Uneksunnan näyttämö syntyy osallistujien asettuessa eräänlaiseen uneksunnan (K. Kurkela 2006) ja vapaan assosioinnin tilaan. Uneksunnan näyttämö tarjoaa koekentän sisäsyntyiselle mielen maailmalle ja sen jakamiselle. Esityksellinen tapahtuma etsii mahdollisuuksia toimia piilotajuisten kuvitelmien ja tiedostamattomien jännitteiden näkyväksi tekemisessä. Näkyväksi tullessaan tiedostamaton ja piilotajuiset kuvitelmat asettuvat tapahtumaan osallistuvien havainnoinnin ja tutkimuksen kohteiksi. Esityksellisen tapahtuman taustalla vaikuttaa Wilfred Bionin psykoanalyyttinen ryhmäajattelu; ihmisen osallistuminen ja todellisuuden muovautuminen kielen kautta.
Työryhmä: Ursula Hallas & Maaria Tuhkunen


Äitiysprojekti

– Esityssarja äitiydestä –

Äitiysprojekti 1 on esitys, joka tutkii odottavien äitien omakuvaa nyky-yhteiskunnassa. Esitykset Valtimonteatterissa 30.8-2.9.2019

Esitys haastaa odottavia äitejä luomaan yhdessä kuvaa äidistä ja naisesta nyky-yhteiskunnassa. Äitiys näyttäytyy esityksessä projektina, joka syöksee kohti prosessia, jota ei voi hallita. Ensimmäisen lapsen syntymä mullistaa tulevan äidin sisäisen maailman kaaokseen, joka on täynnä ristiriitoja.

Esitys valmistuu kahden esittävän taiteen ammattilaisen voimin, kahden eri vaiheessa olevan äitiyden kokemuksen ympärille.

Työryhmä Andersson ja Hallas ovat toimineet kumpikin tahoillaan esittävän taiteen ja esitystaiteen kentällä esiintyjinä, ohjaajina, pedagogeina ja taiteellisina tutkijoina. Työryhmä lähestyy teemoja omista kokemuksistaan käsin tutkien äitiyteen liittyviä poliittisia ja kulttuurisia vaikuttimia, jotka taiteessa ja muussa keskustelussa usein jäävät äitiyteen liitettyjen myyttien ja uskomusten varjoon.

Työryhmän naiset ovat eri vaiheissa oman äitiytensä äärellä. Hallaksen synnytyksestä on yli 14 vuotta, kun taas Andersson odottaa esikoistaan. Onko äitiyteen liittyvät kysymykset muuttuneet ajassa? Millaista perspektiiviä aika tuo omaan äitiyteen?

Esitykset Valtimonteatterissa pe 30.8.19 klo 19, la 31.8.19 klo 19, su 1.9.19 klo 15, ma 2.9.19 klo 19. Liput @TIKETTI tai tuntia ennen esityksen alkua ovelta.
​Esityksen kesto n.1h